söndag 1 april 2012
onsdag 28 mars 2012
Kulturklimatet hårdnar allt mer i Ungern
tisdag 27 mars 2012
Hatet mot feminismen och feministerna är ovärdigt.
Stoppa ishockey-VM i Vitryssland
EU-ländernas utrikesministrar kommer att "informera" nationella och internationella ishockeyförbund om Vitrysslands brott mot, bland annat, mänskliga rättigheter Vitrysslands president Alexander Lukasjenko är en stor ishockeyfantast. Han spelar själv ishockey flera gånger i veckan, och många anser att det verkligen skulle kunna påverka Europas siste diktator om han blir snuvad på sitt hett eftertraktade värdskap för ishockey-VM 2014. För några veckor sedan beslutade EU-länderna gemensamt att kalla hem sina ambassadörer från Minsk, och enligt Carl Bildt finns ännu inget beslut på när ambassadörerna ska skickas tillbaka till Vitryssland. Brotten mot mänskliga rättigheter i Vitryssland gör att landet bör fråntas värdskapet för ishockey-VM 2014 - det anser bland andra den gamle hockeystjärnan Peter Štastný, som numera är EU-parlamentariker. Štastný kämpar nu för att internationella ishockeyförbundet ska agera mot Vitrysslands hockeytokige president Lukasjenko. I fredags skärpte EU sanktionerna mot regimen i Vitryssland och på flera håll ifrågasätts nu planerna på att låta Vitryssland få arrangera. Internationella Ishockeyförbundet har en kongress i Finland i maj. Då kan man besluta att frånta Vitryssland VM-värdskapet, underförutsättning att någon delegat är beredd att föra upp frågan på dagordningen. Det är nu något som Peter Štastný kämpar för. Svenska Hockeyförbundets Christer Englund är tyvärr inte beredd att idag säga att Svenska Hockeyförbundet ska agera på hockeyfederationens kongress i maj i Finland. Carl Bildt säger att frågan sak avgöras av internationella hockeyfederationen men menar att den inofficiella kommuniké som EU:s utrikesministrar sänder är en kraftig signal.
söndag 25 mars 2012
Det krävs en sörmländsk bonde!
Jag längtar hem sen åtta långa år.
I själva sömnen har jag längtan känt.
Jag längtar hem. Jag längtar, var jag går
– men ej till människor! Jag längtar marken,
jag längtar stenarna, där barn jag lekt.”
torsdag 22 mars 2012
Mötet med Göran Persson stor succé
Obildade Bilda
måndag 19 mars 2012
Göran Persson - Israel och Socialdemokratin - möte tisdag 20 mars kl 18.30
Tisdagen den 20 mars kl 18.30
Göran Persson, fd. statsminister och partiordförande för Socialdemokraterna, håller ett anförande med fokus på hans personliga relation till staten Israel och dess historia, och det blir möjlighet att ställa frågor. Moderator: Ulla Rydbeck, ordförande Socialdemokratiska Israelvänner.
ABF-huset Stockholm, Sveavägen 41
Fri entré
Arr: Socialdemokratiska Israelvänner & ABF Stockholm
tisdag 6 mars 2012
Akos Kertesz, ungersk-judisk författare söker asyl
Akos Kertesz, ungersk-judisk författare, söker asyl i Kanada på grund av att han anser sig utsatt för en politisk kampanj i hemlandet. 79-åringen, som kom till Kanada tillsammans med sin hustru förra veckan, säger att han hotats och trakasserats samt att han fruktar för sitt liv i Ungern. I augusti skrev Kertesz en artikel där han fördömde Ungerns roll under Förintelsen. Efter det startade en politisk kampanj mot honom från högsta ort, uppger författaren i ett uttalande. Se Sveriges Radio, Kulturnytt.
Jag uppmanar alla intellektuella att sätta sig in i situationen i Ungern. Det som händer där är en skam. Om Ungern sökt medlemskap i EU idag hade landet inte beviljats medlemskap. Romerna diskrimineras och förföljs öppet och skamlöst. Antisemitismen breder ut sig. Oppositionella tystas - t.ex. genom att sändningstillstånd dras in för oppositionell radio -Klub Radio. 30- och 40-talet är inte långt borta - hur kort är vårt minne?
En egen röst
fredag 2 mars 2012
Kungatjafs i Sveriges Radios matprogram Meny
tisdag 28 februari 2012
Vänstern i kapitalets knä
tisdag 14 februari 2012
Det är skillnad på politiker och politiker
Men jag tror inte alla "vet" detta. Och likväl som vänstern understundom, för att som Eriksson uttrycker det, ägnar sig åt: "parollhumanitärt tjatter och analysfattigt positionerande" utan att någon bryr sig, så skrämmer man inte heller en endaste kulturarbetare med stora stygga moderata kulturministern. Sanningen är ju den att den statliga kulturbudgeten visserligen inte ökat särskilt mycket sedan 2006, men några dramatiska nedskärningar nationellt har inte skett. Inom regioner och kommuner pågår omvandlingsprocesser av ekonomisk och strukturell karaktär och på det nationella planet förs en ideologisk kampanj från borgerligheten som går ut på att man, om man vill vara välvillig, vill stärka kulturen och ge den marknadsmässiga förutsättningar, vilket bland annat har tagit sig uttryck i att man vill verka för fler entreprenörer, läs fler med enskild näringsverksamhet/F-skattsedel. Men kritiseras bör alliansen ändå för initiativlöshet och bristande insikter i kulturens och kulturbärarnas förutsättningar och villkor. Men det som också förvånar mig är kulturjournalisternas, författarnas, skådespelarnas, alla de s.k. kulturarbetarna som så lyser med sin frånvaro i politiken. Det finns ju andra sätt att påverka än att fäktas och fänas på kultursidorna. Det finns partier som aktivt har drivit frågan om mer pengar till kulturen. Den numera mycket impopulära rödgröna alternativet gick till val på en miljard mer i real ökning av kulturbudgeten under mandatperioden. Det innebär en höjning av kulturbudgeten från 6,5 till 7,5 miljarder. Detta håller de rödgröna partierna fast vid i sina budgetar. Säkert är denna föreslagna satsning troligen väldigt okänd både bland kulturpolitiker såväl som bland kulturarbetarna, och skälet till det är säkert många. Dålig marknadsföring från partiernas sida, dåligt intresse från kulturredaktionerna att skriva som sådana futtigheter som pengar ( trots att det denna gång rörde sig om rätt mycket stålar), dåligt intresse bland kulturarbetare för hur politiken fungerar, vem som styr. Om kulturens debattörer ska bli tagna på allvar måste kunskapen om politikens villkor och styrning bli bättre. Kulturarbetarna måste själva förstå var striden står och när och var kampen ska föras. Kanske inte bara på kultursidorna utan på partimöten, sammanträden med kulturnämnder, kommunstyrelser och kommunfullmäktige, i regionparlament, i Riksdagens kulturutskott. Och man måste kunna se skillnad på politiker och politiker. Det finns en höger som vill privatisera, entreprenörisera, marknadsutsätta, stuva om och stuva ner, som talar om "verklighetens folk", som vill ge "folk vad folk vill ha". Men det finns också ett vänsteralternativ i politiken som vill stödja kultur på kulturens villkor, som värnar kulturens egenvärde, också när den är jobbig, smutsig och helt onyttig.
fredag 10 februari 2012
Upphovsrätt - igår - idag - i morgon
Det är väl det som är ett av huvudproblemen. Det finns två sorters konstnärsskap. Ett som inte bryr som försörjning och ett där det blir en förutsättning. Den första kan tyckas ideal och "fri" och den andra som trångsynt och närig. Det är lätt att finna den första attraktiv och tänka sig den skicklige advokaten eller läkaren som konstnär för vilken de konstnärliga inkomsterna är oviktiga, och se den andre konstnären som en girig typ som bara kan ge uttryck för sin konstnärlighet om han får betalt för minsta bokstav, penseldrag eller tonsatt ton.